Potpisan je ugovor za projekt “Naš trenutak”

18. siječnja 2019. godine je s Odgojnim domom Bedekovčina u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom „Naš trenutak“, u okviru Poziva „Podrška procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 5.979.803,26 HRK.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su gđa Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Margareta Mađerić, državna tajnica u ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Zrinušić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Tamara Kotarsk,i v.d. ravnatelja Odgojnog doma Bedekovčina i gđa Jasminka Vukušić, pomoćnica ravnatelja za pravne poslove
Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Projektom “Naš trenutak“ stvorit će se uvjeti za širenje suvremenih oblika pružanja izvaninstitucijskih usluga za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu i mlade s problemima u ponašanju u Krapinsko-zagorskoj županiji, te će se razvojem usluga organiziranog stanovanja, poludnevnih boravaka i savjetovanja i pomaganja primarnih i udomiteljskih obitelji podržati proces deinstitucionalizacije, sprečavanja institucionalizacije i transformacije domova socijalnih skrbi u Republici Hrvatskoj. Osim toga, projekt obuhvaća i odgovarajuće edukacije za jačanje kapaciteta stručnjaka u organiziranju i pružanju izvaninstitucijskih usluga za djecu, mlade i obitelji. Projektom će se obuhvatiti 50 djece i mladih, 5 obitelji i 25 stručnjaka. Cilj projekta je unaprijediti podršku za život u obitelji i zajednici djeci i mladima bez odgovarajuće skrbi te djeci i mladima s problemima u ponašanju u Krapinsko – zagorskoj županiji. Projekt je komplementaran projektu Odgojnog doma Bedekovčina „Zajedno stvaramo našu bajku“, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u vrijednosti od 14.780.376,88 HRK, ugovorenog u listopadu 2018. godine. Projekt se odnosi na ulaganja u infrastrukturu kao podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije, odnosno gradnju, uređenje, rekonstrukciju, opremanje potrebnih stambenih i poslovnih prostora te nabavu vozila neophodnih za prevenciju institucionalizacije i pružanje izvaninstitucijskih usluga.